43 hysterisk morsomme fakta om Norge som du kanskje ikke visste

I dag skal vi ta en humoristisk og uhøytidelig titt på vårt eget land, Norge.

Selv om vi kjenner vår egen kultur og væremåte godt, er det alltid noen morsomme fakta som kan få oss til å le. Så her er 25 hysterisk morsomme fakta om Norge som du kanskje ikke visste:

  1. Kaffekonsum: Nordmenn er kjent for sitt høye kaffekonsum, med 9,9 kg kaffe per person per år. Kun finnene drikker mer kaffe enn nordmenn.
  2. Moskus-oppdrett: Dovrefjell nasjonalpark er hjemmet til Europas eneste ville moskusstamme. Det sies at moskusene liker å se på mennesker like mye som mennesker liker å se på dem!
  3. Smal som en strimmel: Norge er på sitt smaleste bare 1,6 kilometer bredt, mellom Elvenes og Riksgrensen mot Russland i Finnmark.
  4. Hoppbakker overalt: Det finnes over 1000 hoppbakker i Norge, og noen nordmenn er så ivrige etter å hoppe at de bygger hoppbakker i hagen sin.
  5. Langrennsløyper: Norge har mer enn 30 000 kilometer med langrennsløyper. Det er nok til å gå rundt jorden nesten én gang! Det må være derfor nordmenn er så gode på ski.
  6. Våpen på Svalbard: Selv om det er sjelden å se nordmenn bære våpen, er det faktisk obligatorisk å være bevæpnet når man forlater sivilisasjonen på Svalbard, på grunn av risikoen for isbjørnangrep.
  7. Minste areal: Kvitsøy kommune i Rogaland er landets minste kommune målt etter areal, med bare 5 kvadratkilometer.
  8. Nexastårnet: Haldens Nexastårnet er Norges høyeste bygg, med sine 120 meter over bakken.
  9. Tyske turister: Norge er så vakkert at tyske turister elsker å besøke landet. På tysk kalles Norge “Das Land der Fjorde”, som betyr “Fjordlandet”. De har til og med et eget ord for lengselen etter Norge: “Norwegensehnsucht”.
  10. Hell i Norge: Ja, det finnes et sted i Norge som heter Hell. Dette kan være morsomt for engelsktalende, selv om innbyggerne der nok ikke føler at de bor i “helvete”.
  11. Lusekofte: Norges nasjonaldrakt, lusekoften, er opprinnelig en varm ullgenser med lus-liknende mønster. Men husk, det er ikke ekte lus, så du trenger ikke å klø deg i hodet!
  12. Kjærlighet for pølser: Nordmenn elsker pølser så mye at vi spiser over 200 pølser per person hvert år.
  13. Laks i sushi: Det var nordmenn som introduserte laks i sushi til Japan på 1980-tallet. Før dette var det ikke vanlig med laks i sushi, men nå er det en av de mest populære variantene både i Japan og internasjonalt.
  14. Verdens lengste kystlinje: Norge har verdens nest lengste kystlinje, etter Canada. Med så mye kyst å utforske, er det ikke rart at vi er så glade i å dra på hyttetur!
  15. Vintersport: Nordmenn er kjent for sin dyktighet i vintersport, noe som gjør Norge til den mest suksessrike nasjonen i historien når det gjelder olympiske vinterleker.
  16. Finnmark – færrest innbyggere, størst areal: Finnmark er Norges største fylke målt i areal, men har færrest innbyggere. Faktisk er Finnmark større enn Akershus, Østfold, Oslo, Vestfold, Aust-Agder, Vest-Agder og Rogaland til sammen!
  17. Nasjonaldagen: 17. mai er en stor dag for Norge, men visste du at det er en by i USA, Petersburg i Alaska, som også feirer 17. mai som en offisiell helligdag? Det er takket være den sterke norske innflytelsen i byen.
  18. Amerikanere med norske røtter: Mange nordmenn emigrerte til USA, og i dag er det rundt 4,5 millioner amerikanere som har norske aner.
  19. Hordaland ved havet: Alle kommunene i Hordaland grenser til havet, noe som gjør det til det eneste fylket i Norge der dette er tilfelle.
  20. Norges kommunefest: Visste du at Norge hadde hele 747 kommuner i 1930? Det var det høyeste antallet kommuner i landets historie, og siden den gang har det bare blitt færre og færre.
  21. Knivskjelodden: Knivskjelodden i Finnmark er Norges nordligste punkt, og dermed et populært mål for eventyrlystne turister.
  22. Bokmål og Nynorsk: For nordmenn kan det virke naturlig å forholde seg til Bokmål og Nynorsk, men det er faktisk ganske uvanlig å ha to offisielle skrivemåter for ett og samme språk.
  23. Norges nasjonalfugl: Visste du at Norges nasjonalfugl er fossekallen? Den er kjent for sine imponerende dykk og sin evne til å “gå på vannet”. Kanskje den skulle fått en rolle i en Jesus-film?
  24. Utepils: Begrepet “utepils” er spesielt for Norge og viser til det å drikke øl utendørs. Dette sier kanskje noe om det kalde klimaet i landet store deler av året.
  25. Surfing i Norge: Surfing er kanskje ikke det første du forbinder med Norge, men visste du at det finnes flere gode surfestrender i landet? Hoddevik og Unstad er blant de mest kjente.
  26. Russefeiring: Russefeiringen er unik for Norge. Selv om andre land har feiringer for å markere slutten på videregående skole, kan ingen matche den norske varianten av russefeiring.
  27. Potet-elskere: Nordmenn elsker poteter så mye at vi har en egen dag dedikert til den – Potetens dag, som feires hvert år onsdag i uke 40. Det er nesten som en nasjonaldag, bare med mer potetmos.
  28. Fra stor til liten: Utsira kommune i Rogaland er landets minste kommune målt etter innbyggertall, med bare 211 innbyggere. Oslo, derimot, har over 634 000 innbyggere – det er over 3000 ganger så mange!
  29. Grønlands-hund: Visste du at Grønlandshunden er en av verdens eldste hunderaser og har vært brukt av nordmenn i over tusen år? Den har vært med på mange polar-ekspedisjoner og er kjent for sin styrke og utholdenhet.
  30. Fiskeboller: Fiskeboller er en norsk klassiker, men visste du at vi spiser over 3 millioner bokser med fiskeboller hvert år? Det er nesten en boks per innbygger!
  31. Hurtigruten: Hurtigruten er en av verdens mest kjente kystcruise, men visste du at den også fungerer som en viktig transportrute for lokalbefolkningen langs kysten? Du kan til og med få posten din levert med Hurtigruten.
  32. Kulde- og varmerekorder: Den norske kulderekorden innehas av Karasjok med -51,4 grader, målt 1. januar 1886. Varmerekorden, derimot, tilhører Nesbyen i Buskerud med 35,6 grader, målt 20. juni 1970.
  33. Den norske løve: Norges riksvåpen viser en løve, selv om det ikke finnes løver i Norge. Kanskje det er fordi løven representerer en følelse av styrke og mot som er typisk for nordmenn?
  34. Grensehandel: Nordmenn er Europas største grensehandlere. Halvparten av oss drar minst én gang i året til utlandet for å handle billigere matvarer, sammenlignet med bare én av ti EU-borgere.
  35. Europas dypeste innsjø: Hornindalsvatnet i Sogn og Fjordane er Europas dypeste innsjø, med en dybde på hele 514 meter. Norge kan også skryte av å ha de fire dypeste innsjøene i Europa, med Salsvatnet, Tinnsjøen og Mjøsa på plassene etter Hornindalsvatnet.
  36. Drammensbrua: Drammensbrua i Buskerud er Norges lengste veibru med en lengde på 1892 meter.
  37. Julaftenstemperatur: Den høyeste temperaturen som er målt på julaften i Norge var 17,2 grader i Tafjord i Møre og Romsdal den 24. desember 1942.
  38. Verdens største elg: Visste du at verdens største elgstatue, kalt “Storelgen”, står i Stor-Elvdal? Den måler hele 10,3 meter i høyden og 12 meter i lengden.
  39. Juletre-eksport: Norge eksporterer hvert år rundt 50.000 juletrær til Storbritannia. Så hvis du har bodd i Storbritannia og hatt et ekte juletre, er sjansen stor for at det kommer fra Norge!
  40. Svalbard: Svalbard er så langt nord at det er ulovlig å dø der. Grunnen er at lik ikke brytes ned i det kalde klimaet, og de kan derfor ikke gravlegges.
  41. “Pysen” i sør: Det lille skjæret «Pysen» i Vest-Agder er Norges sørligste punkt, og et fint sted å besøke om du vil være så langt sør som mulig i landet.
  42. Minste by: Kolvereid i Nærøy kommune i Nord-Trøndelag er Norges minste by med omtrent 1600 innbyggere. Dette er interessant, siden nabokommunen Vikna, med sitt kommunesenter Rørvik, har 2800 innbyggere, men bare status som tettsted.
  43. Kommunelovens endring: I 1996 ble kommuneloven endret, og det ble opp til kommunene selv å bestemme om de ville ha bystatus eller ikke, så lenge det totale innbyggertallet var minst 5000 og det var et “bymessig tettsted”. Kolvereid fikk bystatus i 2002, og selv om loven senere ble endret til å kreve minst 5000 innbyggere i tettstedet (ikke kommunen), beholder Kolvereid fortsatt sin bystatus.

Håper denne listen fikk deg til å le, og at du kanskje lærte noe nytt og spennende om vårt fantastiske land. Husk å dele denne listen med venner og familie, slik at de også kan få gleden av den!

Se også:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *